WMHC nieuwsbrief het krantje
Onderwerpen nieuwsbrief nr 76
van het bestuur uitwisseling kingston grammar school oktober 2016 het zaalhockey nadert! jong wageningen water maakt het compleet! van de kledingcommissie winners - 10 procent korting van de commissie sportiviteit en respect van de redactie van de ledenadministratie


van de kledingcommissie
Iets over de borg en het wassen van de wedstrijdkleding  

Aan het begin van het seizoen ontvangt elk team een kledingtas met daarin (op maat, per speler één set) shirts voorzien van rugnummers (voor de junioren, jongste jeugd heeft geen rugnummers) en broekjes dan wel rokjes voor het hele team. Voor deze tas met kleding moet een borg worden betaald. Dit wordt geregeld via automatische incasso. Degene, die de tas ophaalt (meestal de manager of de coach van het team) ondertekent een formulier, waarmee hij de WMHC tot het eenmalig incasseren van de teamborg (€200 voor junioren/seniorenteams, €100 voor jongste jeugdteams). Deze teamborg is met ingang van het seizoen 2012/2013 tevens voor de materialen (hesjes, ballen, keeperspullen, cornermaskers), die het team ontvangt. Na afloop van het seizoen ontvangt degene, die de teamborg heeft betaald dit bedrag retour, eventueel met aftrek van schade aan of verlies van wedstrijdkleding of materialen.

Zoals hierboven al gesteld, is dit bedrag een teamborg, het is dus de verantwoordelijkheid van het gehele team en niet alleen van degene, die het betaald heeft! 

Met de borg kan binnen het team op twee manieren worden omgegaan:
  1. Verdelen van de borg over het team: dit levert een hoop administratie op (je moet immers aan het eind van het seizoen ook weer terugbetalen, eventueel verminderd met ingehouden borg, is een hoop gereken en niet altijd met mooie ronde bedragen).  Voordeel is, dat je direct kunt verrekenen als er aan het eind van het seizoen iets kwijt is.
  2. Het in goed vertrouwen te doen (dus als coach of manager zelf de borg betalen en niet doorberekenen). Dan moet de coach of manager wel tijdens het seizoen in de gaten houden dat de tas compleet blijft (als je de tas gezamenlijk wast (volgens wasvoorschift!) is dat eenvoudig en weet je elke week wat je in de tas hebt). Het is dan ook een goed idee om in een teambespreking aan het begin een keer nadrukkelijk aan de orde te stellen, dat het hele team verantwoordelijk is en dat er wordt verrekend zodra er iets kwijt is.


Wassen van de wedstrijdkleding

De wedstrijdkleding moet gezamenlijk worden gewassen. Dit betekent, dat de spelers/speelsters hun eigen kleding dus niet persoonlijk mee naar huis mogen nemen! De kleding blijft veel mooier als je het gezamenlijk wast en we willen drie jaar plezier van de kleding hebben. Met centraal wassen is voor de manager/coach veel beter in de gaten te houden of alle kleding er nog is en dan kom je niet voor verrassingen te staan aan het einde van het seizoen als je de tas moet inleveren en de borg terugkrijgt. Verder is de kleding ook beschikbaar als er iemand bij het team moet invallen. Andere teams wassen namelijk over het algemeen ook gezamenlijk en dat betekent dat een invaller vaak niet zijn/haar eigen kleding mee kan nemen.

Het gezamenlijk wassen is gemakkelijk te regelen via een wasschema, waarbij (de ouders van) elke speler/speelsters gemiddeld twee keer per jaar een keer de was moet doen.